ISSN:2147-7841 Türkçe

Quick access







Eskişehir’in Etnobotanik Çeşitliliğinin Eko-Gastronomi Faaliyetleri Çerçevesinde İncelenmesi
(Examination of Ethnobothanic Diversity of Eskişehir in the context of Ecogastronomic Activities )

Author : Nuray Türker   - Oğuz Diker - F. Behzat Kaya  
Type : Copyright
Printing Year : 2017
Number : S3
Page : 51-58


Özet
Beslenme fizyolojik ihtiyaçların en önemlilerinden biridir. Tarih öncesi çağlarda insanlar beslenme ihtiyaçlarını karşılamak için uzun mesafeler katederek yer değiştirmiş ve beslenme ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri besinlere ulaşmaya çalışmışlardır. Bu yer değiştirmelerin sonucunda insanoğlu gerek beslenme gerekse şifa bulmak amacıyla kullandığı birçok bitki ve bitki kökenli gıda ile ilgili tecrübeler ve dikkate değer bir bilgi birikimi oluşturmuştur. Evcilleştirdiği kimi bitkileri ekip dikmiş ve üretimini sağlamış, üretimini yapamadığı bitkileri ise yine toplayarak kullanmaya devam etmiştir. Böylece nesilden nesille aktarılan bir botanik kültürü oluşturmuştur. Zengin bitki çeşitliliğine ev sahipliği yapan Eskişehir birçok uygarlık ve kültürü içinde barındıran bir şehirdir. Bu sebeple bitkilerin kullanım alanları epey geniştir. Eskişehir bulunduğu konum itibari ile sadece karasal iklim değil Ege ve Marmara ikliminden de etkilendiği için birçok yenilebilen ve yenilemeyen bitki türüne ev sahipliği yapmaktadır. Bu araştırmanın temel amacı, Eskişehir ilinde doğal ortamlarda yetişen ve gıda olarak tüketilen bitki türlerinin belirlenmesi ve eko gastronomik açıdan incelenmesidir. Böylece bölgede yetişen bitki türlerinin sürdürülebilirliğine da katkı sağlanması amaçlanmaktadır. Bu doğrultuda Eskişehir ili ve çevresinde doğal olarak yetişen, halk tarafından besin olarak tüketilen ve tedavi amaçlı olarak kullanılan 129 bitki çeşidi belirlenmiştir.

Anahtar Kelimeler
Eskişehir, Etnobotanik, Eko-Gastronomi, Gastronomi

Abstract
Nutrition is one of the most important physiological needs. In prehistoric times, people have traveled long distances to reach the food in order to meet their nutritional needs. As a result of these displacements, human beings have accumulated a wealth of experience and considerable knowledge about many plants and vegetable foods for nourishment and healing. While domesticated plants were produced, plants that could not be produced continued to be collected and used. Thus, a botanical culture transmitted from generation to generation has been created. Eskisehir is home to a rich variety of plants and is a city that embraces many civilizations and cultures. For this reason, the usage of plants are quite wide. Because of its location and as Eskişehir is affected by continental, the Aegean and Marmara climates it is a home of many edible and non-edible plant species. The main purpose of this research is to determine the plant species which are grown in natural environment in Eskişehir province and consumed by local people and to examine it in terms of eco gastronomy. Thus, it is aimed to contribute to the sustainability of plant species growing in the region. In this study, a total of 129 plant species were identified which grow naturally in and around Eskisehir, consumed by the locals and used for therapeutic purposes.

Keywords
Ethnobothany, Eco-Gastronomy, Gastronomy, Eskişehir.

Advanced Search


Announcements


Adress :Karabuk University Journal of Institute of Social Sciences
Phone :370-433 88 34 Fax :370-433 88 37
Email :nturker@karabuk.edu.tr

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri